Make your own free website on Tripod.com
05.06.2006
Sajt je zavrsen i objavljen. Trud je bio veliki, nadamo se...
12.06.2006
Izvrsena je prezentacija sajta u skoli.Hodnici su oblepljeni plakatima...

Silovanje
Iako je u svakom slucaju rec o veoma traumaticnom iskustvu, silovanje se po težini prestupa razlikuje od prinude na obljubu (ne postoji fizicka prisila, vec samo pretnja da ce se razotkriti nešto što bi štetilo tvom ugledu), protivprirodnog bluda (prinuda na analni ili oralni seks) i bludne radnje (prinuda na bilo koji drugi cin koji dovodi do budenja ili zadovoljavanja seksualnog nagona, kao što je grljenje, ljubljenje ili dodirivanje polnih organa). U zavisnosti od okolnosti, kazna za silovatelja je izmedu jedne i petnaest godina zatvora.


Po zakonu, samo osobe ženskog pola mogu biti silovane. Od nedavno, Krivicni zakon Srbije sankcioniše silovanje u braku.

Zloupotreba polozaja
Krivicni zakon posebno kažnjava seksualno zlostavljanje do koga je došlo zloupotrebom položaja:nastavnik, usvojilac, ocuh ili neko drugo lice koje izvrši obljubu ili protivprirodni blud sa maloletnicom starijom od 14 godina koja mu je poverena radi nege, vaspitanja ili cuvanja, može biti kažnjen zatvorom od jedne do deset godina. Seks sa osobom mladom od 14 godina zabranjen je bez obzira na to da li pocinilac ima neki poseban položaj ili ne.

Cinjenice
Uprkos raširenom verovanju da su silovatelji uglavnom nepoznati muškarci, osam od deset žrtava napastvovao je muškarac koga poznaju i kome veruju. U više od 50 odsto slucajeva, silovatelji su bivši partneri i muževi.
Druga zabluda tice se mesta na kome se silovanje može dogoditi: skoro dve trecine žrtava silovano je u svom stanu ili u stanu pocinioca - što, opet, ne znaci da ne treba da izbegavaš šetnje mracnim parkovima i ulicama

Nezavisno od okolnosti u kojima se silovanje dogodilo - od strane poznanika, clana porodice, na ljubavnom sastanku, na poslu, u školi - nipošto nemoj da se dvoumiš oko toga da li treba da ga prijaviš policiji.

Pomoc žrtvi silovanja
- Uveri je da napad nije njena greška.
- Nemoj da se ponašaš previše zaštitnicki.
- Dozvoli joj da ti prica, ili da ti ne prica o onome što je preživela.
- Ne prenosi drugima šta se dogodilo. Ona ima pravo da sama iza-bere kome ce se poveriti.